ГЕРБ: Повече инвестиции в модерно образование
ГЕРБ: Повече инвестиции в модерно образование / netinfo

Повече инвестиции в модерно образование е един от акцентите в програмата на ПП ГЕРБ, посочи пред преподаватели от региона водачът на листата на партията за Стара Загора Лиляна Павлова.

Според нея е необходимо методите за интерактивно обучение да намерят своето място в българското училище. "Предвиждаме там, където има готовност да се премине изцяло към онлайн обучение и учебници, да се въведе дигитализирана форма на преподаване. В момента закона не го позволява, но ние предвиждаме в училищата и в детските градини да се въведат тези иновативни комуникационни технологии, стига да има нагласата и желанието за това. Всичко това би могло да бъде финансирано по линия на програмите за образование и наука, чрез обучение и повишаване квалификацията на учителите. Важно условие е преподавателите да отговарят адекватно на съвременните реалности и да могат да работят с дигитализираните учебници, да прилагат иновативни техники и технологии". Павлова припомни, че още по времето на управлението на ГЕРБ, бе създадена отделна програма "Обарзование и наука" в подкрепа за развитие на учителите, свързана с тяхната квалификация и преквалификация..

Важна стъпка към съвременно образование е законодателна промяна, усъвършенстване на дуалното образование, стимулиране на професионалните гимназии, въвеждане на целодневно обучение до 8-ми клас, развиване на извънкласните форми, убедена е още Павлова. Пред старозагорските учители тя посочи необходимостта от нови учебни програми, разработени съвместно с бизнеса, които да развиват предприемачеството и да осигуряват качествени и добре подготвени кадри.

Лиляна Павлова акцентира и върху висшето ни образование и неговата ефективност. "Ще променим концепцията ни за висшето образование-50% от държавната субсидия ще се дава само срещу учебни програми, които са съобразени с нуждите на бизнеса и то за специалности, които осигуряват реализация на висшистите. Необходима е и промяна в акредитацията на университетите, която да бъде съчетана с актуализаия на рейтинговата система. По този начин ще се създаде конкурентна среда, в която ще се повиши качеството на образованието", обясни Павлова.

От ГЕРБ предвиждат увеличаване на средствата за наука, реформа във Фонд "Научни изследвания", насърчаване на съвместни изследвания между научни организации, университети и предприятия.

Купуването и продаването на гласове е престъпление