Фонд ще осигурява 100% безвъзмездна помощ за саниране на блокове
Фонд ще осигурява 100% безвъзмездна помощ за саниране на блокове / netinfo

Създаване на фонд за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради с първоначален ресурс от 2 млрд. лв. предвижда управленската програма на ГЕРБ. Парите ще са достатъчни за санирането на над 50% от сградите в страната. През първите две години фондът ще осигури 100% безвъзмездна помощ за бенефициентите, обясни водачът на листата на ГЕРБ за Стара Загора Лиляна Павлова на среща с жители в старозагорския кв. "Железник".

"Със средствата предвиждаме пълно санирне на сградите, подмяна на дограма, ремонт на покривите, подмяна на асансьорите, благоустрояване на районите около жилищата. След прилагане на енергийната ефективност сградите ще станат по-уютни, по-приветливи, сметките на домакинствата за електроенергия ще намалеят наполовина. Чрез спестените средства, чрез намаленото потребление на ток ще се стимулира и икономиката. В същото време програмата ни за енергийна ефективност ще осигури работа на малките и средни фирми от регионите, на инженерите, на доставчиците на строителни материали", обясни Павлова.

Бившият регионален министър допълни още, че програмата ще бъде напълно децентрализирина и ще се управлява от общините. "Това, което ще се изисква от вас е да се събере етажната собственост, да вземе решение за включване в програмата, да се подаде декларция и необходимите документи за това, че давате съгласието си общината да ремонтира и подобри сградата. От своя страна държавата предоставя финансирането на общините, които ще избират изпълнители, строители, надзорници, конструктури и др.".

Водачът на листата на ГЕРБ за Стара Загора Лиляна Павлова още веднъж акцентира върху част от приоритетите от управленската програма на партията-запазване на най-ниските данъци, отблокиране на европейските фондове. Един от конкретните ангажименти за Стара Загора е обновяване на градския транспорт чрез закупуване на нови 50 автобуса на стойност 30 млн. лв., информира Павлова жителите на старозагорския квартал "Железник". Тя отговори на конкретни въпроси за енергийната ефективност, за младите хора и тяхното бъдеще в страната, за финансовото подпомагане на многодетните семейства и на двойките с репродуктивни проблеми.