Полицаи пазят парламента в Австралия заради джихадистки заплахи
Полицаи пазят парламента в Австралия заради джихадистки заплахи / снимки: БГНЕС

Въоръжени полицаи бяха разположени край австралийския парламент след като стана известно, че джихадисти са отправили заплахи срещу висшите ешелони на властта.

Вчера австралийските власти обявиха, че са осуетили планове на организацията "Ислямска държава" да извърши в Австралия убийства, включително да обезглави мирни граждани, предаде Франс прес.

Премиерът Тони Абът свика спешно своя Комитет за национална сигурност и призова австралийците да не се плашат от джихадистките заплахи.

Всички равнища на държавния апарат ще работят с всички сили, за да запазят сигурността на страната, подчерта той на пресконференция.

"Най-добрият начин да се отговори на терора е като водите нормален живот", добави той. "Терористите искат да използват страха, за да ни попречат да бъдем себе си", предупреди премиерът.

Абът призна, че членовете на правителството и парламента са загрижени за заплахите от атентати. Затова около парламента ще бъдат разположени въоръжени полицаи 24 часа в денонощието, добави той.

Вчера бе съобщено, че след операция с участието на 800 полицаи са арестувани 15 души и са осуетени планове за атентати на екстремисти от "Ислямска държава", включително обезглавяването на мирни граждани пред камера. Девет от арестуваните са освободени, а 22-годишен младеж е задържан по подозрение, че е планирал терористичен атентат, целящ да шокира и ужаси обществеността.

Властите подозират, че високопоставен австралиец в "Ислямска държава" е дал заповед на мрежите в Австралия да се опитат да извършат екзекуции. Премиерът Абът заяви, че властите са действали, подозирайки че предстои извършването на екзекуция.

Преди седмица в Канбера беше повишено равнището на тревога заради терористичната заплаха, която представляват връщащите се от Близкия изток терористи от "Ислямска държава". Около 60 австралийци се бият в редиците на джихадистите в Близкия изток, а стотина осигуряват подкрепа на радикалните сунитски движения от Австралия.