Земляните вероятно ще са 11 милиарда в края на века
Земляните вероятно ще са 11 милиарда в края на века / Thinkstock/Getty Images

Жителите на Земята вероятно ще са 11 милиарда в края на века, т.е. с два милиарда повече, отколкото се предвиждаше досега, сочи нова прогноза на учени и ООН, която свидетелства за демографския растеж по-специално в Африка, предаде Франс прес.

"Консенсусът през последните 20 години бе, че населението на света, което понастоящем е около 7 милиарда души, ще продължи да се увеличава, за да достигне 9 милиарда души в края на века, преди да достигне своеобразен пик и да започне да намалява. Заключихме обаче, че има 70-процентна вероятност населението на света да не се стабилизира през този век. Увеличаването му може да изостри сериозни проблеми, свързани с климатичните промени, разпространението на инфекциозни болести и бедността", заяви съавторът на изследването Ейдриън Рафтъри от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Голяма част от очаквания демографски растеж е свързана с Африка, където населението вероятно ще се увеличи 4 пъти - от около 1 милиард днес на 4 милиарда в края на века.

Това се обяснява най-вече с прогнозата, че раждаемостта в африканските райони, южно от Сахара, няма да намалее толкова бързо, колкото се очакваше. Според най-нови прогнози има 80-процентна вероятност населението в Африка да наброява 3,5 - 5,1 милиарда души в края на века.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: БТА