Община Плевен ще разавива планово земеделие през периода 2014-2020 г.
Община Плевен ще разавива планово земеделие през периода 2014-2020 г. / archive.dariknews

Община Плевен изготви Програма за развитие на земеделието за периода 2014-2020 г. Програмата е изготвена по по проект „Оптимизиране на общинските политики и практики за местно и регионално развитие с участие на всички заинтересовани страни", финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет".

Програмата за развитие на земеделието и агробизнеса в Община Плевен представлява стратегически документ, който цели да обоснове определящите приоритети за развитие на тази основна икономическа дейност през следващият програмен период 2014-2020 г.

Предназначението на Програмата, като управленски инструмент, е да се създават условия за разработването и прилагането на по-ефективна и целенасочена политика в сектора, която да отчита, от една страна, местните условия, традиции, ресурси и сравнителни предимства на Общината, а от друга - да потърси удачни решения на някои от значимите проблеми, които пречат за постигане на устойчивото и комплексно развитие на агробизнеса и лимитират неговата роля, при формирането на желания от местната общност и бизнес, динамичен модел за ускорен стопански растеж.

Тази програма има, по-скоро концептуален характер, като нейното фактическо прилагане следва да се извърши, чрез Плана за развитие на Община Плевен през периода 2014-2020 г., като някои от прилаганите мерки са с хоризонт дори след това, с оглед търсения ефект на устойчиво развитие на сектора, и неговата значителна инерционност и консервативност, по отношение на развитието в динамично-териториален аспект.

Отправните точки за развитие на агробизнеса и земеделието в Община Плевен се основават на специфичните особености на местната икономика и наличните благоприятни възможности, които създават значим потенциал за постигане на напредък, и около чиято капитализация следва да се организира това развитие.