Джулиан Асандж: Работата на Google е да събира разузнавателни данни
Джулиан Асандж: Работата на Google е да събира разузнавателни данни / Guliver/Getty Images

Основната дейност на компанията Google ("Гугъл") е да събира разузнавателни данни, заяви основателят на организацията WikiLeaks (Уикилийкс) Джулиан Асандж в интервю за телевизия Би Би Си, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Бизнес моделът на Google е да набавя разузнавателни данни. Това носи на компанията 80 на сто от печалбите й", подчерта той.

По думите на Асандж, Google събира информация за хората, която подрежда, пази и класифицира". "После прави на хората досиета, за да предвиди техните интереси и постъпки, след това продава данните, в повечето случаи на рекламодатели, но и на други", отбеляза той.

Асандж е убеден, че дейността на компанията "практически съвпада с тази на Агенцията за национална сигурност (АНС) и на британското електронно разузнаване "Щаб за правителствена връзка" (GCHQ).

Google разполага със сериозна маркетингова сила, изтъкна Асандж. "Закачливото лого на компанията не внушава мисълта, че става дума за голяма и лоша американска корпорация, но фактически тя е станала точно такава. Днес тя е най-влиятелната търговска организация в света", резюмира основателят на WikiLeaks.

Източник: БТА