Над 12 000 добруджанци провериха здравния си статус в НАП
Над 12 000 добруджанци провериха здравния си статус в НАП / netinfo

12 184 добруджанци посетиха от началото на годината офиса на НАП в Добрич, за да проверят здравния си статус и са поискали да им бъдат издадени удостоверения. 8960 са подадените декларации образец 7, с които  гражданите са обявили, че започват да се осигуряват здравно сами. Други 84 добруджанци са заявили в местния офис, че напускат страната и спират внасянето на здравноосигурителните си вноски.

От НАП-Добрич напомнят, че здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Възстановяването на здравноосигурителните права става при условие, че лицето е платило всички здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца - правата се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски, които за 2014 г. са в размер на 16,80 лв. Здравноосигурителните вноски могат да бъдат платени по банков път, с пощенски запис или по интернет чрез електронната услуга на НАП за плащане на данъци и осигурителни вноски по интернет.

Добруджанци могат да проверят здравния си статус на гише №5 и №13 в офиса на НАП в Добрич, а така също и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на интернет страницата на НАП чрез електронната услуга "Здравноосигурителен калкулатор".