Хакнаха сайта на Министерство на културата, искат свобода за Палестина и мюсюлманите
Хакнаха сайта на Министерство на културата, искат свобода за Палестина и мюсюлманите / снимка: screenshot/Министерство на културата

Групата, нарекли се Algeria Hackers, хакна сайта на Министерството на културата и призова от началната страница за свобода за Палестина и всички мюсюлмани.

Hacking не е само име, а стил на живот, обясняват хакерите под снимка с ислямски символи.

И добавят: "Hacking не е престъпление. Hacking е изкуство!", посочват от в. "Труд".

По-нататък се уточнява, че това е съобщение от Team Dz Algeria Hackers. И се отправя призив: "Свобода за Палестина и всичко мюсюлмани!"

Малко преди 11:00 ч. надписите от интернет страницата на Министерство на културата бяха махнати, но сайтът все още показва грешка при зареждане.

Междувременно от министерството са уведомили ДАНС за хакването на официалната им уеб страница. Това заяви заместник-министърът на културата Боил Банев.

По думите му причините за атаката не са ясни, нито защо точно сайтът на Министерство на културата е бил нападнат. Банев бе категоричен, че това е един видимо злонамерен и агресивен акт, а за посланието, оставено от хакерската група, Банов коментира, че всеки би могъл да напише това.

Служители на ДАНС вече работят по установяване на извършителите на хакерската атака срещу сайта на Министерство на културата, казаха от ведомството. Все още не може да бъде възстановена уеб страницата, защото хакерската атака е била изключително сериозна, посочиха още от министерството. От сайта обаче вече е премахнато изображението, което призова от началната страница за свобода за Палестина и всички мюсюлмани. Още не е ясно дали хакерската атака е извършена от България или от чужбина, посочиха още от ведомството.