Вината на Цветан Василев ще се докаже трудно, смята Марин Марковски
Вината на Цветан Василев ще се докаже трудно, смята Марин Марковски / снимка: Нова тв

Екстрадицията означава, че чуждата държава, в случая с Цветан Василев това е Сърбия, ще трябва да го преведе в България. Тази процедура вече е започнала. Документите от прокуратурата са изпратени. Тези документи ще стигнат в съда, Цветан Василев ще влезе в съдебната зала с адвоката си и там те ще направят исканията си - ще търсят ли политическо убежище или не, обясни в „Здравей, България" по Нова телевизия адвокат Марин Маркоквски.

Той допълни, че пред съда трябва да бъдат представени доказателства, че банкерът е заплашван у нас и е гонен политически.

„Това може да стане например с писмени доказателства", обясни още Марковски. По думите му есемесите, които Василев е получавал, не могат да бъдат доказателство в съда.

„Такова нещо се доказва много трудно, защото трябва житейския път на един човек да е свързан с политически партии, с борби. Но животът на банкера не е само в офиса", каза още експертът.

Според журналиста Илиана Беновска казусът „КТБ" и Цветан Василев ще е едно доказателство за това дали има върховенство на закона и равенство пред закона.

„Ако има върховенство на закона ще се разгледа етимологията на банката - по каква причина се наливаха пари в нея от всички правителства до сега, по какви критерии, защо БНБ не е упражнявала контрол и още много въпроси. Ако не разследваме тези казуси, ще превърнем Цветан Василев в изкупителна жертва", каза Беновска.

Според Марковски трябва да излязат резултатите от одита на банката. „Цветан Василев е привлечен като съучастник, подбудител и помагач в присвояване в големи размери. Тази фигура е много трудна за доказване", заяви адвокатът и допълни, че няма престъпление, което да не може да бъде доказано, защото има следи.

Банкерът Цветан Василев има много силни връзки в елита на властта в Сърбия, коментират местните вестници. Заедно с президента на Сърбия той откри нова производствена линия в свой завод. Последната дума за това дали той да бъде екстрадиран или не има Министерството на правосъдието.

В пресата в Сърбия се коментира и това, че Сърбия има интерес от това и върви по пътя на европейската интеграция, а ЕС следи какво се случва с Цветан Василев. Тези фактори може би също ще натежат за всичко това, което ще се случи с банкера от тук насетне.

Източник: NovaNews.bg