В Ябланица няма аптека за лекарства по РЗОК
В Ябланица няма аптека за лекарства по РЗОК / archive.dariknews

Община Ябланица е единствената от Ловешка област, в която няма аптека, която да работи по договор с РЗОК, съобщиха от здравната каса в Ловеч. От там за 2014 г. са сключили 61 договора с аптеки. От тях 34 са за отпускане на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, 14 за обслужване на ветерани от войните и 13 - за обслужване на военноинвалиди и военнопострадали. С една от аптеките обаче договорът е прекратен, при това без предизвестие.

За осемте месеца на годината експертите от РЗОК - Ловеч, са извършили 710 проверки на договорните си партньори. В извънболничната медицинска помощ проверките са 614, в аптеките - 26, и в лечебните заведения за болнична помощ - 70 проверки. На лични лекари извършените проверките са 255, на лекарите специалисти - 198, на зъболекарите - 161.

В лечебните заведения за болнична помощ са установени 21 медицински и финансови нарушения, като при 26 има суми за възстановяване. Общо наложените санкции на болничните заведения са за близо 27 хил. лв., сумите за връщане са малко над 25 хил. лв., а неоснователно получените суми са в размер на почти 30 бона.

При 21 от проверките в аптеките са установени нередности, в 12 от случаите трябва да се връщат пари. Санкциите са за 3200 лв.
При изпълнителите от извънболничната медицинска и дентална помощ две от проверките са по сигнали и жалби, като една от тях е била основателна. Сумите за възстановяване надхвърлят 41 хил. лв.


Основно нарушенията са: на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане; посочване на неверни данни в отчетите и справките на лечебните заведения за дентална помощ - отчитане на услуги които на са извършени; изпълнителите не отпускат лекарствени продукти - предмет на договора, и др.