Франция ще помогне на Ирак с въздушни удари
Франция ще помогне на Ирак с въздушни удари / снимка: БГНЕС

Франсоа Оланд заяви, че Франция няма да участва в никакви военни действия срещу бойците на "Ислямска държава" в Сирия, но е предложил на Ирак френски самолети да се включат във въздушните удари по ислямистите там, предадоха осведомителните агенции.

"Реших да отговоря положително на [искането] на иракските власти за оказване на подкрепа от въздуха", каза френският президент на пресконференция. "Няма да отидем отвъд това. Няма да има сухопътни сили и ние ще се намесим само в Ирак", подчерта той. Оланд добави, че ще уведоми парламента, когато в Ирак бъдат нанесени първите удари от френската бойна авиация, което по думите му ще стане "скоро".

На пресконференцията, която президентът дава два пъти годишно, бяха засегнати и други теми. Оланд каза, че договорът с Русия по доставката на френския хеликоптероносач "Мистрал" ще бъде изпълнен, ако е налице "спазване на споразумението за прекратяване на огъня и успешен напредък на политическия процес в Украйна".

Днешният референдум в Шотландия е решаващ не само за Великобритания, но и за цяла Европа, отбеляза президентът на Франция. "След половинвековно изграждане на Европа, сега рискуваме да навлезем период на разрушение", каза Оланд.

Президентът обяви, че през следващите дни Франция ще изгради военна болница в някоя от страните в Западна Африка, която да помогне за ограничаването на епидемията от смъртоносния вирус ебола.