Бойни кораби на НАТО идват във Варна
Бойни кораби на НАТО идват във Варна / canadaka.net

Два кораба от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО пристигат днес на рутинна неофициална визита във Варна. Канадският „Торонто" (HMCS Toronto) и испански военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон" (ESPS Almirante Juan de Borbón) ще са на котва във варненското пристанище до 22 септември, съобщават от Военноморските сили.

Двата военни кораба идват тук след съвместно учение от типа PASSEX, провело се на 17 и 18 септември югоизточно от Констанца. В учението от българска страна участва фрегатата „Дръзки", както и два румънски кораба.

Целта бе да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море. В плана на учението бяха включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране, учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, учения за отразяване атаките на въздушен и надводен противник и учения по борба за живучест.

В 11.45 часа командирите на канадската и испанската фрегати - капитан II ранг Джейсън Армстронг и капитан II ранг Фернандо Росети, ще бъдат приети в общината. Двамата морски офицери ще бъдат придружавани от старшина I степен Гилс Грегори от канадската фрегата и мичман Хулио Камачо от испанската фрегата.