Празник на усмивката зарадва сърцата на възрастни хора в село Бохот
Празник на усмивката зарадва сърцата на възрастни хора в село Бохот / dariknews

За втора поредна година na 17 септември 2014 г., Фондация „Свети Иван Рилски" - Плевен организира празник на Усмивката. Поводът за празника, който се състоя в плевенското село Бохот в Деня на Света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов, е че фондацията е помогнала на десетки възрастни хора да се усмихват и хранят спокойно.

Селото е посещавано от мобилния стоматологичен кабинет към Медико-дентален център „Св.Панталеймон" в Плевен, като четиримата дентални специалисти към него са поставили безплатни зъбни протези на 29 баби и дядовци. Стоматологичният екип е помогнал първо на хората в старческия дом в Бохот, след което помощ е оказана и на местните хора, които са имали нужда от зъбни протези.

На празника на усмивката в село Бохот за доброто настроение на гостите на празника се погрижиха младите надежди на поп музиката Ива и Биляна и Общинският духов оркестър.

Благотворителната дейност на плевенската фондация „Св. Иван Рилски", благодарение на която се даряват зъбни протези на възрастни хора, които нямат средства да си ги позволят стартира през 2012 г. До момента фондацията е осигурила 369 зъбни протези на хора от 17 населени места - от Плевенска и други области в страната.

Най-много протези са подарени на хора от село Гривица - 89, Ясен - 73, Победа - 54, Върбица - 42 и т.н.

Сред хората, на които е помогнала фондацията, е и Момчил от Враца, който е имал нужда от нова усмивка. „За него научих от едно телевизионно предаване, в което момчето търсеше своя ангел, който да му подари усмивка", припомни д-р Елиза Георгиева. Тя решила да му помогне и така Момчил получил цялостна усмивка.
„По този начин му подарихме и бъдеще, за да може да си намери работа", добави д-р Георгиева.

Близо 100 000 лв. са вложени от Фондация „Св. Иван Рилски" е вложила в дарителската кампания за зъбни протези.
„За съжаление обаче все по-рядко има големи дарители. Вече разчитаме повече на съпричастността на отделния човек", отговори д-р Георгиева на въпрос, кой дарява. Тя не скри, че по-отзивчиви са обикновените хора, които си купуват куверт за благотоврителния бал на фондацията, участват в наддаванията, взимат си и билети за томболата.