Близнашки: Цветан Василев трябва да се върне и да съдейства на правосъдието
Близнашки: Цветан Василев трябва да се върне и да съдейства на правосъдието / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Служебният премиер Георги Близнашки отново призова Цветан Василев да се върне в България. Пред журналисти той заяви, че банкерът трябва да се върне и да съдейства на правосъдието за бързото изясняване на ситуацията с КТБ.

Той е длъжен да го направи и да поеме своята отговорност, заяви премиерът, цитиран от БТА.

За прогнозите на социолози за спад в избирателната активност Близнашки коментира, че всеки е в правото си да прави каквито и да било прогнози.

"Тези избори са много важни и аз лично очаквам висока гражданска активност", каза министър-председателят. По думите му където и да отиде човек, темата за изборите е "в устата на всеки".

Вярно е, че атмосферата беше отровена и към ден днешен има медии, които продължават да подбуждат съмнения и протести, отбеляза премиерът. Според него обаче събитията от последната година показват, че "гражданският дух в България е жив, че ние сме в състояние да се изправим срещу една олигархична власт по своята природа и да отстояваме самите ние като граждани да определяме политическата си съдба".

Не можеш да управляваш, без да си получил доверието на собствения си народ - това, което наблюдавахме през последната година, каза още министър-председателят.

Според него много хора си дават сметка, че тези избори ще бъдат един акт на утвърждаване на привързаността на българските граждани към демократичните ценности.