Над 200 служители на Напоителни системи излязоха на протест
Над 200 служители на Напоителни системи излязоха на протест / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Над 200 служители на "Напоителни системи" излязоха на протест
74925
Над 200 служители на "Напоителни системи" излязоха на протест
  • Над 200 служители на "Напоителни системи" излязоха на протест

Работници от дружеството „Напоителни системи" протестират в столицата заради системното неплащане на възнагражденията им през последните месеци. Вчера служебното правителство отпусна 4,5 милиона лева за изплащане на заплатите, но въпреки това синдикатите обявиха, че протестът ще се проведе. Парите ще стигнат за заплатите за юни, юли и август. Парадоксалното е, че държавата е най-големият длъжник на предприятието. За стопанисване на язовири и укрепване на диги по поречията на реките у нас, държавата дължи 12,8 милиона лева на „Напоителни системи".

Синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа" организираха над 200 служители, които излязоха на митинг-протест. Те изразиха недоволството си забавянето на заплатите им, като обясниха, че не са получавали възнагражденията си за месеците юни, юли и август.

Над 200 служители на "Напоителни системи" излязоха на протест
netinfo

Председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Светлана Василева представи пред Дарик какви са исканията на служителите:

„Сега служебното правителство направи всичко възможно след доста срещи, които направихме, като успя да осигури 4,5 млн. лева, но отново за закъснелите заплати юни, юли и август, които ще бъдат разплатени. Проблемите само с 4,5 млн., които са натрупани с години, няма как да бъдат решени и затова искаме гаранция, че старите задължения, неизплатени от 2011-та до 2013-та година, ще бъдат включени в актуализацията на бюджета. Старите задължения са 12,8 млн. лева. Това са пари, които държавата дължи и не е плащала нито лев от 2011 г.", обясни Василева.

Над 200 служители на "Напоителни системи" излязоха на протест
netinfo

От този месец служителите отново изпадат в същата патова ситуация на финансова нестабилност, обясни президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев:

„Искаме трайно решение - хората да работят. Дано това да ни е последният митинг тук по този повод. Второто, което искам да кажа, е, че е крайно време някой да отнесе дървото, защото това дружество е крадено, крадено, крадено... с години. Още днес вкарвам до главния прокурор сигнал - подписът е на министър, казва се Валери Цветанов, който е наредил да поливате безплатно. Извършителят е известен, да възстанови парите", коментира Тренчев.

По всяка вероятност проблемът със заплатите няма да бъде решен до декември, тъй като няма все още работещ парламент, който да актуализира бюджета - нещо, за което настоява Министерския съвет. В актуализацията на бюджета ще се включи сума за временно закърпване на бюджета на дружеството.

 

Над 200 служители на "Напоителни системи" излязоха на протест
netinfo