Пет години инвазивна кардиология в Габрово
Пет години инвазивна кардиология в Габрово / DarikNews.bg

"На 18 септември преди 5 години е направена най-значимата инвестиция и най-доброто нещо, което се е случвало в стационара през изминалите 10 години", заяви д-р Нели Савчева, директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова".

Петгодишнината на инвазивната кардиология в Габрово бе отбелязана в лечебното заведение.

Идеята за реализацията на проекта е на д-р Божидар Паралчев и неговия колега – бившият директор на болницата О.L.V. в белгийския град Аалст Люк ван ден Бремт.

По идея на д-р Паралчев с дарена апаратура от болницата в Аалст за над 1 милион лева е създадена „катетеризационна лаборатория“, благодарение на която се спасява животът на повече пациенти с инфаркт.

Д-р Нели Савчева припомни първите инвазивни кардиолози - д- р Доганов, проф. д-р Хендрикс, д-р Пехливанова, доц. Гацов, д-р Гергански.

Според д-р Савчева едно от големите постижения на болницата е, че успя да сертифицира собствени кадри за отделението и днес освен модерна инвазивна кардиология в Габрово има и независима кардиология, която разполага с двама свои обучени вече специалисти – д-р Стоянов и д-р Смилов.

В МБАЛ "Д-р Тота Венкова" бе изградено съвременно и голямо кардиологично отделение, с най-високото ниво на компетентност, модерен интензивен кардиологичен център. До месец ще е готов ремонтът на модернизираното кардиологично отделение.

Д-р Божидар Паралчев припомни, че първоначалната идея за създаването на инвазивната кардиология е негова, но е осъществена заедно с болницата в Аалст и с активната помощ и подкрепа на почетния консул на България във Фландрия Вили Ван Импе, фондация „Марсел де Бископ“ и клуб „Приятели на Белгия“.

За първи път в областна болница у нас е разкрит сектор по инвазивна кардиология. Според д-р Паралчев ползите от това са в три аспекта – медицински, социален и финансов.

Медицинската полза е, че е облекчен достъпът на габровци до високите технологии в медицината, а апаратурата е животоспасяваща при остър миокарден инфаркт.

Социалната полза за пациентите е, че не рискуват живота си в линейките по пътя за друга болница.

Финансовата полза е дарената апаратура, чрез която се увеличава капитала на болницата и се генерират високи приходи и печалба.

Днес началник на Кардиологичното отделение е д-р Мирослав Стоянов.