Обама: САЩ няма да праща сухопътни сили в Ирак за борба срещу „Ислямска държава”
Обама: САЩ няма да праща сухопътни сили в Ирак за борба срещу „Ислямска държава” / снимка: БГНЕС

Президентът Барак Обама отново увери, че САЩ няма да пращат сухопътни войски в Ирак за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), след като най-висшият американски военен намекна, че има и такава възможност, предадоха световните агенции.

В реч във военновъздушната база Макдил в Тампа, щата Флорида, Обама подчерта, че въздушните удари ще са основният принос на САЩ в борбата срещу ИД, както и координирането на международната коалиция срещу тези екстремисти, в която по думите му вече влизат над 40 държави.

"Искам да бъда ясен. Намиращите се в Ирак американски сили нямат и няма да имат бойни задачи", каза Обама.

"Не можем да заемем мястото на арабските страни при обезопасяването на собствения им регион", изтъкна Обама. Той посочи, че САЩ ще нанасят въздушни удари и ще помагат при обучението и екипирането на местните сили.

Изказването на Обама дойде ден, след като председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси допусна възможността в борбата срещу ИД да се включат американски сухопътни войски на изслушвания в Конгреса. Изказването му обезпокои някои демократи.

"Като ваш главнокомандващ няма да пращам вас и другите ни въоръжени сили да водите още една сухопътна война в Ирак", увери Обама военнослужещите от военновъздушната база Макдил.

Подкрепата за "Ислямска държава" онлайн е нараснала, откакто започнаха американските въздушни удари в Ирак, заяви пред комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите на САЩ директорът на ФБР Джеймс Коми, цитиран от Франс прес.

Броят на бойците на тази групировка в Сирия и Ирак е между 20 000 и 31 000 души, заяви на същото изслушване директорът на американския Национален център за борба с тероризма Матю Олсън. Той подчерта, че тази численост отразява нарастване на броя на бойците на ИД, особено след началото на американските въздушни удари.

Олсън добави, че разузнаването не разполага с информация ИД да готви нападение на територията на САЩ. От 8 август американските ВВС са извършили 167 набега срещу джихадистите в Ирак.

Около половината иракска армия не е в състояние да си партнира ефикасно със САЩ в борбата срещу ИД в Западен и Северен Ирак, заяви в Париж генерал Мартин Демпси, цитиран от Асошиейтед прес.

Другата половина от иракската армия пък трябва да бъде частично преизградена чрез обучение и допълнителна екипировка от САЩ, добави най-висшият американски военен.

Източник: БТА