Записването на деца-бежанци в училище става съобразно местоживеене и свободни места
Записването на деца-бежанци в училище става съобразно местоживеене и свободни места / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Записването на децата, търсещи или получили закрила в България, се извършва на база на Наредба 3 от 27 юли 2000 г. за реда за приемане на бежанци в държавните и общинските училища у нас и Наредба 2 от 14 април 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищното обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на други държави на Министерство на образованието и науката. Това се посочва в становище на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет във връзка със случая в училище "Кирил и Методий" в с. Калище.

Отбелязва се, че изборът на конкретно училище не се определя от МОН. В съобщението се посочва още, че експертът по образование към Интеграционния център на Държавната агенция за бежанците и социалните работници към териториалните й поделения съдействат за записването на децата в общински и държавни училища съобразно местоживеенето и свободните места.

От агенцията водят статистика за записаните в училище деца, настанени в териториалните й поделения и не разполагат с информация за децата, които живеят на външни адреси.

До 15 септември са записани 35 деца в различни общински училища - 66 ОУ, 132 и 85 СОУ в София и ОУ "Кирил и Методий" - с. Калище.

Социален работник в центъра за настаняване в Ковачевци е разговарял през август с директорката на училището в с. Калище Виолета Михайлова във връзка със записването на децата на бежанци. През същия месец тя е посетила центъра и се е запознала с тях. Децата не са записани през август поради липса на дежурен учител.

През първата седмица на септември директорката лично е посетила центъра и е донесла необходимите за записване в училище заявления, се посочва в съобщението.