Васил Антонов: На път сме да станем износител на реактори, без да ги произвеждаме
Васил Антонов: На път сме да станем износител на реактори, без да ги произвеждаме / archive.dariknews

На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен, народният представител в 40 и 42-то Народно събрание и втори в листата на БСП - Плевен Васил Антонов коментира състоянието на нещата олколо АЕЦ"Белене".

"България е на път да се превърне в първата страна, която без да е производител на ядрени реактори, ще продаде вече втори реактор. Първо държавата го плаща, както стана с първия реактор за Белене, когато нещата бяха готови да се монтира реактора. Плати се един милиард и се продаде за около 110 милиона. Ето, това ще стане и втория път, ако нямаме споразумение само, че сега цените на неустойките са по-големи", каза Антонов.

Той поясни, че първият реактор е монтиран и произвежда ток в Подмосковието. "Спомнете си екологичните движения, които казваха тогава, че е много вреден, за да бъде в България, в Плевен, в Белене. Реакторът работи на километри от центъра на Москва. Ние нямаме съмнение, че ще лобираме и ще работим в тази посока - да се продължи строежът".

Относно това, дали е отпаднала необходимостта от атомната централа в Белене, Васил Антонов коментира, че самите фирми, които произвеждат ядрените реактори идват с готови пакети за продажба на електроенергията, добивана от тях и въпросът е на преговаряне и на стискане на ръце при защитаване на всички интереси.

Водачът на листата на БСП за 15-ти МИР-Плевен Румен Гечев коментира един от аргументите на противниците на ядрената централа в Белене, които казват, че в страната и в момента има неизползвани мощности и като заработят два реактора по 1000 мегавата, какво ще се прави с тока.
"5 стотинки струва в момента един киловат час ел.енергия на АЕЦ"Козлодуй" и това е пълната му цена - с включено и извозване на отработеното гориво в Русия и с печалбатра на централата. С АЕЦ"Белене", ние ще пуснем 2000 мегавата, които всъщност ще са заместващи мощности, защото ние имаме мощности, които излизат от строя след 5, 10 - 15 години.

Като имаме евтин ток, какво трябва да направи България - чрез публично-частно партньорство да направим реиндустриализацията в страната т.е., да развием производства по съвременни екологични стандарти, които колкото са по-енергоемки, толкова България ще бъде по-конкурентна на другите страни", убеден е Румен Гечев.