ЦИК зове за повече светлина в тъмната стаичка
ЦИК зове за повече светлина в тъмната стаичка / netinfo

Дори и обучението, организирано в Разград от представители на Централната избирателна комисия, не мина без коментари за първия мач на „Лудогорец“ в групите на Шампионската лига. Освен обсъжданията преди официалното откриване и първите думи пред микрофона единият членовете на ЦИК – Ерхан Чаушев бяха свързани с футболния мач. „След тежката и бурна нощ с гордост и леко съжаление да започнем своята работа във връзка с организационните мероприятия около изборния процес“ – каза той.

Заедно с колегата си Емануил Христов Чаушев припомни старите и обясни новите елементи в изборното законодателство пред представители на: хническите екипи на Областна администрация Разград и на общинските администрации от Област Разград; както и на следните структури от Област Разград: Териториално звено „Гражданска регистрация и административно обслужване”, Регионален инспекторат по образование, Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областна дирекция на МВР и „Информационно обслужване”АД; РИК - Разград.

ЦИК зове за повече светлина в тъмната стаичка
netinfo

Двамата членове на ЦИК апелираха да се извършат проверки относно осветеността на помещенията, в които ще се извършва гласуването, като акцентираха върху това, че и в тъмната стаичка трябва да се е достатъчно светло за избирателя, а повече светлина ще трябва и на секционната комисия, която ще брои бюлетините. Броенето ще се удължи с отчитането на преференциалните гласове. Когато то не е маркирано, преференцията се смята за водача на листата – обясниха Христов и Чаушев. Броят на преференциите ще се записва в специална бланка с квадратчета,в РИК автоматично ще се сборуват от системата на „Информационно обслужване“АД. Преброителят на вота ще работи с един компютър повече за този вот спрямо последните избори – тези за европарламент – 9 вместо 8, ще има и два допълнителни за скенер.

На обучението стана ясно, че освен 194-те секции в област Разград ще има и 8 подвижни секции за хора с увреждания.

ЦИК зове за повече светлина в тъмната стаичка
netinfo