Медицински сестри ще се обучават в смолянската болница
Медицински сестри ще се обучават в смолянската болница / снимка: Ева Тошева, Дарик радио Пловдив

42-ма студенти ще се обучават в Смолян по специалност „Медицинска сестра“ при Медицински университет - София, Факултет по обществено здраве. Днес деканът на факултета проф. Цекомир Воденичаров раздаде книжките на новоприетите студенти, с което тържествено бе даден старт на учебната година. Той поздрави ръководството на болницата в областния град за отличната организация на старта на обучението в Смолян.

 

Проф. Магдалена Александрова, зам.-декан по учебната дейност на факултета, също поздрави смолянските студенти. „Преди 30 години и аз съм била една от вас. Пътят е труден, но си заслужава. Професията е отговорна, затова трябва да придобиете необходимите знания“, каза тя на младите хора, поели по нелекия път да пазят човешкия живот.

 

Завършилите студенти получават степен бакалавър по специалност „Медицинска сестра“. Те много бързо могат да намерят реализация по професията си.

В момента в смолянската болница работят 250 медицински сестри. Една пета от тях са пенсионерки, а една трета са пред пенсиониране.