Ангел Найденов: Има риск парите за Спортна зала да бъдат загубени
Ангел Найденов: Има риск парите за Спортна зала да бъдат загубени / снимка: Дарик Варна

Изправени сме пред сериозния риск средствата, отпуснати за ремонта и реконструкцията на Двореца на културата и спорта, да бъдат загубени. Това заяви водачът на листата на коалиция БСП лява България за Варна Ангел Найденов на среща с представители на спортните клубове и сдружения, която се проведе в Двореца.

„Вижте колко е абсурдно - ако в някои случаи говорим за недостиг или липса на средства, тук и при наличие на средства 9 месеца на практика няма нищо, което да е стартирало. Това е един от парадоксалните случаи, в които не можем да се оплачем от липса на средства, но можем да се оплачем от достатъчно липса на воля", коментира Найденов. Той припомни, че средствата за Спортна зала - 500 000 лева за проектиране и 4,5 милиона лева за самия ремонт, са отпуснати на Община Варна от предходното правителство по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Бившият военен министър подчерта, че спортът е една от сферите на дейност, независимо дали на национално или общинско ниво, които заслужават особено внимание.

„Ние разглеждаме спорта като двете страни на една монета. От едната страна е спортът за високи постижения, а от другата страна - спортът за всички, или създаването на здравни и спортни навици в децата, заяви петкратната световна и вицеолимпийска шампионка Весела Лечева, която е кандидат за депутат за Велико Търново. Тя посочи, че основна задача пред коалицията БСП лява България е да се обърне внимание на спорта в училище.

Основен социален ангажимент е ангажирането на 60 на сто от децата в организирани форми на спорт. Според Лечева това може да се случи чрез реализирането на програми и стандарти, на които трябва да отговарят всички учебни заведения.

Едно от първите неща, които трябва да бъдат направени, е парите отпускани на учениците и студентите за спорт, които в момента са в размер на 3 лева, да бъдат увеличени на 5 лева. Увеличението би могло да стане чрез актуализиране на Постановление 129 и така университетите и училищата ще имат повече средства за подобряване на базата и организиране на различни спортни мероприятия.

Лечева и колегите й имат амбиция да актуализират програмата „Научи се да плуваш" и всички деца над 10-годишна възраст да придобият умения в основен спорт като плуването. От надграждане се нуждае и програмата „Спорт в свободното време". Треньорите, които се занимават с децата, биха могли да получат допълнително стимулиране, посочи шампионката в стрелбата.

Друга идея е насочена към спортните училища, като целта е да бъдат приравнени с професионалните. Според Весела Лечева във Варна ниша може да се намери в спортната анимация, тъй като хотелските комплекси имат нужда от професионални спортни аниматори. Туристическия сектор може да бъде захранен с кадри от спортното училище във Варна, като за целта бъде направена малка промяна в програмата на школото.