Обществената трапезария в Шумен ще храни 90 социално слаби граждани
Обществената трапезария в Шумен ще храни 90 социално слаби граждани / netinfo

Обществената трапезария на ул. „Васил Левски" №4 в Шумен ще отвори врати на 1 октомври. Услугата ще се финансира от Фонд "Социална закрила " към Министерство на труда и социалната политика. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. В делничните дни потребителите ще получават безплатно топла храна - супа, основно ястие и хляб.

В трапезарията ще бъдат обхванати 90 лица дневно, които отговарят на следните критерии: Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии както и скитащи и бездомни деца и лица.

Кандидатите могат да подават Заявление-декларация по образец в Обществената трапезария на ул. "Васил Левски № 4 гр. Шумен от 18 до 26.09.14 г. всеки делничен ден от 8,00 ч. до 13,00 ч. Списък с одобрените кандидати ще бъде изнесен на 30 септември в Обществената трапезария.

Трапезарията работи и в момента, но услугага се финансира е с общински средства. Новият проект, осъществен с държавно финансиране, предвижда трапезарията да работи до 31 декември, като се очаква министерството да удължи срока до месец април 2015 г., за да подсигури топла храна на социално слабите през целия есенно-зимен сезон.

Проектът „Обществена трапезария" цели задоволяване на нуждите от храна на лица с ниски доходи от община Шумен, преодоляване на социалната им изолация и насочване към ползване на други социални услуги в общността, от които се нуждаят. С неговото реализиране ще се подобри качеството на живот и ще се осигури помощ и подкрепа на целевите групи.