Евакуираха 100 човека заради прелял язовир
Евакуираха 100 човека заради прелял язовир / снимка: община Хисаря
Евакуираха 100 човека до хисарски язовир
74900
Евакуираха 100 човека до хисарски язовир
  • Евакуираха 100 човека до хисарски язовир

100 човека от Красново са евакуирани преватнивно снощи в сградата на кметството, съобщи за Дарик кметът на хисарското село Иван Бабаджнов. Това са хора, които живеят близо до преливника на язовира, сред тях има болни и хора с увреждания. Само една жена инвалид е настанена заедно с болната си дъщеря в дома за стари хора в Старосел, останалите се върнаха около 2 часа тази сутрин в домовете си, след като отмина опасността, допълни кметът.

Чуйте разказа му в прикачения файл.

Тъй като язовир "Керезлъка" над селото прелива, за да се свали нивото му, спешно се е наложило да бъде прокопан нов преливник на язовира. В Красново няма бедстващи хора или срутени сгради, но са наводнени над 100 мазета, приземни етажи и дворове.

Бедственото положение в селата Красново и Кръстевич остава в сила, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева, която координира действията на кризисния щаб. По думите й, няма срутени сгради или пострадали след пороя в селото, но десетки къщи остават наводнени.

Ситуацията се нормализира, а дъждът в района спря. Очакват се обаче нови валежи, а подпочвените води продължават да са високи. Остава и готовността за нова евакуация, ако се наложи, съобщават от община Хисаря.

 

.