Сигнализирайте при злоупотреби с ученически униформи, съветват от инспектората
Сигнализирайте при злоупотреби с ученически униформи, съветват от инспектората / Дарик Варна

Директорите са длъжни да провеждат търг за избор на фирма, която да шие униформи, ако съответното училище има намерение да въведе такива. Ако стъпката бъде прескочена и се вземе еднолично решение от ръководството, родителите могат да сигнализират за нередности в Регионалния инспекторат по образование, заяви пред Дарик неговият шеф Венцеслава Генова.

„Правим проверки. Ако нарушенията са финансови, ги изпращаме при разследващите органи. Ако са чисто организационни, връщаме процедурата да се проведе отново. Понякога се оказва, че няма нарушения, а родителите са недоволни от качеството“, коментира тя.

Масово родителите стоят зад идеята децата им да носят униформи в училище. Макар да струват понякога и около 100 лева за комплект, семействата на ученици предпочитат да инвестират парите заради удобството и смятат, че те не обезличават децата. Проблем за доста от тях обаче е качеството на униформите и липсата на възможност да дадат мнение за това как да изглеждат те.

Според противниците на идеята обличането на децата в еднакви дрехи ги лишава от изграждане на собствен вкус, не винаги униформата е съобразена с индивидуалността на ученика, а за някои семейства дори по-евтините комплекти от 50-60 лева са непосилни за купуване.

До момента във Варна няма случай на санкциониран ученик заради това, че е отишъл на училище без униформа.

Макар че стават все по-популярни, във Варна няма точна статистика в колко училища са въведени задължителните облекла. Дали учениците да носят такива решава педагогическият съвет във всяко школо. Някои изискват само знак или елемент, който да символизира училището, други – пълна униформа.