В прокуратурата вече получили потвърждение за ареста на Василев
В прокуратурата вече получили потвърждение за ареста на Василев / снимка: БГНЕС, архив

Тази сутрин прокуратурата е получила официално уведомление, че Цветан Василев е бил задържан вчера в 9.00 ч. (местно време) от сръбските съдебни власти.

В 12.00 ч. Василев е бил изправен пред сръбския съд, като след изслушването му е наложена забрана да напуска настоящия си адрес. Паспортът му е бил иззет и същият е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден от 9.00 до 15.00 ч.

До момента мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка беше издирван чрез Интерпол и с европейска заповед за арест. Въпросът дали Василев ще бъде екстрадиран зависи сръбския съд. Той е обвинен за това, че е извършил длъжностно присвояване на около 206 млн. лв. от Корпоративна търговска банка.

По-рано тази сутрин „24 часа” съобщи, че съдът в Белград е наложил на банкера Цветан Василев най-леката мярка - подписка. Така мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка ще изчака на свобода екстрадицията си в България.

На 28 юли задочно прокуратурата обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, Цветан Василев.

Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. В същия ден за Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол.

На 12 септември Софийски градски съд отказа да уважи жалбата на Василев срещу задържането му. Към момента има постановление за 72-часов арест, който обаче до момента не беше осъществен, въпреки намесата на Интерпол.

Дни преди това адвокатът на банкера Константин Симеонов заяви публично, че клиентът му не се крие и работи за оздравяването на Корпоративна търговска банка от Сърбия. Юристът поиска от прокуратурата да отмени постановлението за арест на банкера, за да може той спокойно да се завърне в страната. Съдът обаче определи жалбата като недопустима.