Обновяват войнишки паметник-костница във Варна
Обновяват войнишки паметник-костница във Варна / DarikNews.bg, архив

По повод на стогодишнината от началото на Първата световна война и по предложение на Областната комисия „Военни паметници”, дирекция „Култура и духовно развитие” при община Варна започна възстановяване на имената, гравирани върху паметника-костница на загиналите за родината офицери, подофицери и войници през войните 1912-1913 г., 1915-1918 г.

Монументът се намира в старите градски гробища. Той е изграден през 1935 г. по проект на арх. Желязко Богданов – самият той участник във войните и преминал в запаса с чин подпоручик.

В костницата са погребани тленните останки на 423-ма офицери, подофицери и войници. 240 от имената на воините са гравирани върху лицевите плочи на постамента, а останалите - върху северната и южната паметни плочи.

„От откриването на паметника позлатата върху гравираните букви не е освежавана, което е направило имената на героите напълно нечетими. Затова приехме предложението на комисията и веднага започнахме изписване с бронз на тези близо 3 700 букви“, каза Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“.  След реновирането паметникът ще посрещне с достойнство отбелязването на стогодишнината от началото на Първата световна война, добави тя.