Продължава борбата с наводненията в страната
Продължава борбата с наводненията в страната / снимка: БГНЕС, архив

Тежка е обстановката и на много места в Централна България, след като дъждовете отново предизвикаха наводнения. Стотици къщи и дворове са под вода. Най-сериозно пострадали са районите на Съединение и Хисар, критично беше и в пазарджишкото село Добровница, обобщава Нова телевизия.

Дъждът предизвика сериозни проблеми и на магистрала "Тракия". Напоителен канал преля и наводни магистралата. Аварийната и средната лента между 112-я и 106-я километър са под вода. Полицейски екипи ограничаваха движението и отбиваха автомобилите, за да няма инциденти.

Цяла нощ в монтанското село Долно Белотинци доброволци изграждаха защитни диги и отводняваха мазета, дворове и наводнени къщи. Водата заля селото заради излязла от коритото си река Шугла.

Река Осъм в Ловеч е била на 80 см от критичното си ниво през изминалата нощ след падналите обилни валежи в региона, съобщиха от местната хидрометеорологична станция. Нивото на реката е стигнало 270 см, което е над шест пъти повече от измерените стойности вчера. Тази сутрин е започнало да спада и в момента е 240 см.

Двойно се е повишило нивото на реката и при Троян, където е 135 см, при 63 см вчера. Измерената стойност на река Вит в Тетевен е 196 см, при 122 см вчера. Най-много дъжд през последното денонощие в Ловешка област е паднал в района на троянското село Борима - 61 л/кв.м. В Чифлик и Лесидрен са измерени по 44 л/кв.м, в Шипково - 42 л/кв.м, в Черни Осъм - 40 л/кв.м, в Троян и Априлци - по 33 л/кв.м. Под 30 л/кв.м е количеството на валежите в Тетевен, Рибарица и Ловеч.

От областната дирекция на МВР в Ловеч съобщиха, че въпреки обилните валежи в областта няма наводнени райони. Екипи на Гражданска защита са отводнявали къща в троянското село Горно Трапе и маза в Троян. Няма информация за пострадали хора и нанесени щети.

Областният управител Милко Недялков съобщи, че в язовирите има достатъчно свободни обеми и нивата на всички водоеми в региона са под постоянно наблюдение.

Проблеми имаше и в Софийско. Десетки къщи се оказаха под вода, след като реката в село Чеканчево придошла и заляла сградите по поречието й. За девет години това се случва за втори път. Днес в част от къщите не можеше да се влиза, а на места водата стигаше до около метър. Според местните хора селото причината за наводнението е непочистеното коритото на реката.

Днес за две области в страната - Бургас и  Ямбол, е обявен жълт предупредителен код, съобщава сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. В област Бургас са възможни валежите да достигнат количества до 35 л/кв.м.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Източник: Novanews.bg