Бензинът и дизелът поевтиняха с 5%
Бензинът и дизелът поевтиняха с 5% / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Цените на горивата падат. Само за няколко месеца бензинът и дизелът са поевтинели с близо 5%, съобщава Нова телевизия. До края на годината цените могат да паднат и още, ако тенденцията в поевтиняването на петрола се запази. Цената на черното злато достигна рекордно ниски стойности за последните две години - от 97 долара за барел.

Лошото време като че ли сложи край на дългите пътувания към морето, сега обаче се оказва по-изгодно да напълним резервоара си догоре. Вместо по магистралите, ще хабим гориво в септемврийските задръствания. Разходка само от няколко метра в столицата показва, че в три различни бензиностанции, цената на дизела се движи между 2,55 и 2,60 лв. за литър. За същото количество бензин, на места цената пада до 2,50.

„Цените наистина бележат спад от порядъка на 7-8 стотинки. В най-високите си стойности преди няколко месеца бяха респективно около 2,67-8 за бензина, 2,70-2,72 стотинки за дизела", коментира Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Простата сметка показва, че при 60-литров резервоар, зареждането догоре с бензин или дизел ще ни излезе с близо 7 лева по-евтино отколкото преди няколко месеца.

„Все още не е нещо, което да ни накара да напълним резервоара си днес, вместо да го направим след една седмица, когато получим заплата. Така че аз поне си пълня резервоара тогава, когато се изпразни", допълва Делчев.

В последната година, цената на петрола върви непрекъснато надолу, това обаче невинаги носи облекчение за европейските шофьори. „Около 15 юни, когато цените за тази година са били най-високи - 112 долара за барел сорт „Брент", цените в България и в Европа са останали непроменени", категоричен е експертът. Прогнозата до края на годината е цената на петрола да продължи да пада.

Източник: NovaNews.bg