Няма документи, че децата-имигранти от Ковачевци учили български език
Няма документи, че децата-имигранти от Ковачевци учили български език / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма документи, че децата-имигранти от Ковачевци учили български език
74863
Няма документи, че децата-имигранти от Ковачевци учили български език
  • Няма документи, че децата-имигранти от Ковачевци учили български език

Скандалът с децата от бежанския лагер в Ковачевци набира нова сила.

В Регионалния инспекторат по образование в Перник имат само „устна информация” за курсовете по български език на бежанците, за които държавата плаща. Според директора на инспектората Ваня Коконова курсове се провеждат три пъти в седмицата, от януари до сега. Документи обаче няма.

От инспекторатът няма да правят проверка, защото лагерът е под крилото на Държавната агенция по бежанците. В интервю за Дарик Коконова призна, че може да се правят финансови измами с държавни пари, но обясни, че се надява от бежанския лагер да бъдат честни с нея и да не лъжат.

Нито един документ не е издаден за обучението на децата от бежанския лагер в Ковачевци. Това обясни в интервю за Дарик директорът на инспектората Ваня Коконова. Те не знае кога са започнали курсовете, кой ги е провеждал, колко деца са обучавани, нито пък има документ за всичко това.

„Децата са обучавани по български език, която информация имаме от коменданта на центъра, но не са им издадени удостоверения или някакви други документи, с които да се удостовери официално този факт. Т.е. единствено по устна информация от коменданта мога да кажа, че са минали обучение по български”, каза Коконова.

Тя посочи, че комендантът не е съобщил защо децата нямат документ. „Аз вчера съм го по,молила да предприеме нужните мерки. Обученото се прави от Държавната агенция за бежанците, но в този случай, доколкото съм запозната, с една неправителствена организация са наети учители”, посочи тя. Коконова обаче не цитира името на организацията с аргумента, че не е запомнила името.

Но те със задна дата могат да напишат, че тези деца са минали не един, а десет курса на обучение?

Коконова: Надявам се, че никой не мисли да прави такива неща.

От Регионалния инспекторат по образование в Перник са поискали да бъдат издадени някакви документи за обучението на децата. Не е ясно обаче дали до края на деня ще бъдат подпечатани и подписани удостоверения за курсовете и как ще се подпише документ за преминал курс със задна дата.

По повод твърденият на Регионалния инспекторат по образование в Перник пред Дарик говорителят на представителството в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците Борис Чеширков коментира, че ад хок курсовете за езикова подготовка се организират от няколко месеца в центровете за бежанци. Те са по програма на Върховния комисариат в партньорство с „Каритас-България” и със средства на международната организация. „Целта на тези курсове е да се запълни вакуума, в който държавата не беше готова нито финансово, нито нормативно и организационно да обучава възрастни бежанци и деца по български език”, обясни той.

Държавата ще предоставя езиково обучение по български език на бежанците, едва когато започне да се прилага интеграционната стратегия за бежанците, която макар и приета все още не действа, обясни в интервю за Дарик Чеширков.