Измамници атакуват Ямбол
Измамници атакуват Ямбол / Дарик Сливен, архив

Днес в дежурната част на Областната дирекция на МВР – Ямбол са постъпили няколко сигнала от граждани, станали обект на опит за телефонни измами. От полицията съобщават, че към момента най-често тиражираните сценарий за измами са плащане за спешно лечение на близък; плащане за освобождаване на колетни пратка от чужбина. /Предварително се иска голяма сума за получаване на колет, уж изпратен от роднина. При осъществяване на измамата действително се получава  пакет, но пълен с нищожни предмети.

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си постоянно, като искат да се внесат пари за гаранция на близък, “причинил катастрофа”; да се дадат пари на посредник / доставчик, за получаване на колетна пратка от чужбина; да бъде изплатен дълг на роднина; пари за  спешно лечение на близък; предплата, чрез посредник или чрез зареждане на ваучери, като гаранция за получаване на голяма награда от томбола или игра на известна фирма; да бъдат заредени ваучери за разговори на мобилни оператори, като се продиктуват серийните им номера  и други.

 

Препоръчва се при подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо да се осъществи връзка с близки, за да се провери истинността на историята,  да се сигнализира на тел. 112 или да се потърси помощ в местното Районно управление “Полиция”.