Георги Ковачев, втори в листата на ББЦ: Трябва да се промени отношението към избирателите
Георги Ковачев, втори в листата на ББЦ: Трябва да се промени отношението към избирателите / ББЦ
Георги Ковачев
74843
Георги Ковачев
  • Георги Ковачев

Работата на терен и разговорите с хората са едно от нещата, които са най-силни в предизборната кампания на „България без цензура“. Това мнение изрази вторият във варненската листа на „България без цензура“ Георги Ковачев.

„Това, което искаме да направим, е опит да се промени отношението към избирателите. Ще използвам думата "обич". Това трябва да е новото отношение. Без него, при този нарушен социален мир, няма как да оцелее която и да е партия“, смята Ковачев. Той обясни, че освен лидера на коалицията Николай Бареков, който е от Пловдив, всички останали във варненската листа на ББЦ са от морската столица.

„Сред тези 26 човека няма такива с професия политик. Повечето или са членували в други партии, или не са били политически обвързани. През деня всеки от нас е на работа, а привечер в щабен формат се готвим за избори“, обясни вторият в листата на ББЦ.

Ковачев посочи, че доц. Христо Бозов не е включен във варненската листа, а е повел шуменската заради познанствата му в този град.

Като акценти в програмата на ББЦ специално за Варна той отличи изграждането магистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и пътната връзка Варна – Русе. Това обаче не бива да става за сметка на хората чрез поемането на големи дългове, смята Ковачев.

„България без цензура“ е за отварянето на Корпоративна търговска банка месец след изборите и за изплащането на влоговете, гарантирани от държавата. Вторият във варненската листа на коалицията призова институциите да си свършат работата, а Фондът за гарантиране на влоговете да използва инструментите, които има за разплащане с вносителите.

„Това не означава държавата да актуализира собствения си бюджет. Всичко в него е разчетено по пера. Кое перо трябва да намалим, че да се намерят пари?“, попита Ковачев, според когото чисто математически няма как банката да бъде оздравена, тъй като размерът на влоговете в нея е по-голям от средствата, с които разполага фондът.

„БНБ трябва да излезе с официална позиция как трябва да се случат нещата, но не за сметка на данъкоплатеца и с актуализация на бюджета“, коментира той.

Според Ковачев са нужни законови промени, свързани с възлагането на обществени поръчки. Финансистът е на мнение, че Общинският съвет трябва да има определяща роля в разходването на публични средства, а строителните услуги да бъдат общински.

Георги Ковачев е на 40 години, от Варна. Женен е, с две деца. Икономист по образование, работи в сферата на финансите и кредитирането вече осма година. Преди това е бил началник на общинския отдел „Контрол на търговията и туризма“ по времето на Кирил Йорданов. Преди да се влее в редиците на „България без цензура“ е бил ключова фигура в движение „България на гражданите“, което напуска след създаването на Реформаторския блок.

„По професия не съм политик, трудно ми е да свикна с ролята, с която по стечение на обстоятелствата трябва да се занимавам“, коментира Ковачев.

Той смята, че ББЦ може да вкара между 25 и 30 души в парламента в национален план и двама или трима от Варна.

Целият разговор с Георги Ковачев е в звуковия файл.