Порошенко предложи план с 3-годишно самоуправление на Донбас
Порошенко предложи план с 3-годишно самоуправление на Донбас / снимка: БГНЕС, архив

Украинският президент Петро Порошенко предлага 3-годишно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области, които в момента се намират в зоната на прочиствателната операция.

Предложението се съдържа в законопроекта му, представен по-рано днес пред Върховната Рада. Очаква се утре депутатите да пристъпят към обсъждането му, съобщи РИА "Новости".

Законопроектът всъщност е част от мирния план на Порошенко за разрешаване на кризата в източна Украйна. Той предвижда още амнистия за всички участници в конфликта, свободно използване на руския език в обществения и частния живот и предсрочни избори през ноември в някои райони на Донбас.

Малко вероятно е обаче бунтовните републики да приемат ограниченото 3-годишно самоуправление. Изборът вече е направен, той е отделна Луганска народна република, заяви премиерът на ЛНР Генади Ципкалов.

"Когато приемат закона, ние ще го изследваме...след като имаме закона пред себе си и го проучим, ще го предложим на обществеността - обществеността ще вземе решение, а след това ние може да кажем (мнението си - ред.)".

"За нас приемливият вариант бе на 6 април, когато говорихме за особен статут. Но този вариант не се разгледа. След това загинаха много хора, какъв статут може да има сега? Хората взеха решение, проведоха референдум, имаше волеизлеяние на народа. Народът направи своя избор - отделна Луганска народна република", изтъкна премиерът.

Източник: БГНЕС