До края на месеца проектът за ремонт на центъра започва
До края на месеца проектът за ремонт на центъра започва / netinfo
До края на месеца проектът за ремонт на центъра започва
74837
До края на месеца проектът за ремонт на центъра започва
  • До края на месеца проектът за ремонт на центъра започва

До 10-15 дни стартира проекта за ремонт на централната част на Разград – съобщиха кметът на Разград Денчо Бояджиев и ръководителят на проекта «Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната градска част на Разград» Ивайло Ганев.

Реализацията на проекта се забави заради обжалване на обществената поръчка и изчакване на произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията.  Срокът за реализацията му е 2 години, той е последният проект на община Разград от стария програмен период, финансира се по оперативна програма „Регионално развитие“.

До края на месеца проектът за ремонт на центъра започва
netinfo

5 259 555,84 лева е общата стойност на инициативата, който ще преобрази централната част на Разград. Ще има и неудобства за гражданите признаха и двамата  управници. Ганев обаче увери, че фирмата, спечелила обществената поръчка за извършване на строително-ремонтните работи – консорциум „Разградски строител”, в който влизат „Строймонтаж”, „САВ”, „Валли 10” и „Антора” – ще работи поетапно и ще осигурява подходи до търговските и административни обекти, пред които ще се работи. Плочките, които ще се махнат от „Ларгото” и други места път няма да се изхвърлят, а ще се поставят в други райони в града.

По проекта ще бъде оформена пешеходна зона върху част от бул. „България”, ограничена от изток от кръстовището на ул. „Ст.Караджа” и  ул. „Св.св. К. и Методий”, а от запад - от възстановената ул. „Цар Асен”. Ще бъде обновена и реконструирана южната част от площад „Момина чешма” (ЛАРГО), ограничена  северно  от  бул. „България” и  южно от  бул. „Априлско въстание” с пешеходен  достъп между площада и ул. „Жеравна“. Предвижда се възстановяване на същинския градски център, който обхваща частта от площад „Момина чешма,” ограничена от север  от сградата на Общинския културен център, площада пред нея и сградата на Художествена галерия, от изток - ул.„Цар Асен”, от юг - бул. „България” и от запад –  жил. бл. „Искър”. Към тази част се присъединява  и площад ”Независимост”.

Общо реконструирана и благоустроена територия на централната градска част ще е с площ 58 000 кв.м. Реконструираните и изградени велоалеи ще са 2 628 м. Инсталираното енергоспестяващо осветление – 223 броя улични осветители. Ще се намали консумираната електроенергия за улично осветление с 41 MWh за година. Новоизградените рампи за лица с увреждания и детски колички ще са 1140 кв.м Новите пешеходни настилки - 36 940 кв.м, в това число с тактилни плочи за хора със зрителни увреждания, рехабилитираните улични настилки – 19 343 кв.м. Ще се реконструират 5 фонтана, от които 1 с архитектурни елементи. Разград ще има 2 водни ефекта броя - тип водна завеса и водно огледало. Четири чешми ще се реконструират. Ще има и обособени места за отдих и социални контакти в пешеходната зона и междублоковите пространства към централната градска част с монтирано парково обзавеждане и 281 градински пейки. Подобрените съществуващи и изградени нови зелени площи ще са 13 200  кв.метра.

Проектът предвижда и преекспониране на скулптурния  монумент “Момина чешма“. Той ще се свали камък по камък, камъните ще се почистят, както и самата чугунена скулптура ще се рехабилитира от специална фирма и тогава ще бъде преместена на мястото, на което се е намирала преди години - на кръстовището на бул. «България» и ул. «Иван Вазов».