ЮЗУ Неофит Рилски се включи в Балканска асоциация на университетите
ЮЗУ Неофит Рилски се включи в Балканска асоциация на университетите / netinfo

Ректорът на Югозападния университет "Неофит Рилски"- проф. д.н. Иван Мирчев посети град Одрин, Турция, където подписа меморандум за учредяване на Балканска асоциация на университетите (BUA), съобщават от пресцентъра на учебното заведение.

34 университета от 12 държави, сред които България, Хърватия, Румъния, Сърбия и Словения, подписаха меморандума. Домакин на събитието беше Тракийския университет в Одрин. На срещата в град Одрин бяха обсъдени проблеми във висшето образование и участието на университетите в съвместни проекти.

Целите на асоциацията са да се определи обща водеща визия за бъдещето на университетите, библиотеките и научните центрове на Балканите, да се подобри междукултурният диалог, да се предоставят възможности в разработването на методите и техниките за повишаване на ефективността на научните изследвания, да се организират програми за обмен на академичния състав и на студентите, да се организира обучение на балканските езици, да се образува комуникационна мрежа, която ще даде възможност за обмен на знания между университетите и др.

"Имаме много добри възможности за осъществяване на тези цели, използвайки сътрудничеството между нашите университети. Смятам, че най- важните полета на нашето бъдещо сътрудничество са образованието, науката и културата. Защото превръщайки всички цели във факт, ще постигнем голям успех в задълбочването на образователните системи в университетите от Източна Европа, ще разширим научните области и знанията си в културен аспект" подчерта в Одрин проф. д.н. Иван Мирчев.