Родители от община Ковачевци с ултиматум към училището заради деца на бежанци
Родители от община Ковачевци с ултиматум към училището заради деца на бежанци / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Родители от община Ковачевци на бойкот, не искат деца на бежанци в училище
74811
Родители от община Ковачевци на бойкот, не искат деца на бежанци в училище
  • Родители от община Ковачевци на бойкот, не искат деца на бежанци в училище

Родители от община Ковачевци с ултиматум към местното училище в село Калище заради прием на деца на бежанци от Сомалия и Афганистан.

Днес от рано родители и жители на общината протестираха пред учебното заведение срещу разпореждането децата на бежанците да се обучават в Калище. Недоволството на хората бе заради това, че децата от лагера нямат необходимия интеграционен процес, не са преминали през предварителен курс и не могат да се обучават заедно с 20-те ученици от общината.

Обстановката на този етап в Ковачевци е спокойна. Очакваните деца за първия учебен ден днес от бежанския лагер в Ковачевци не бяха доведени в учебното заведение. Според кмета на Ковачевци Васил Станимиров 12-те деца-чужденци от Сомалия и Афганистан не са записани в училищните книги като редовни ученици.

Новата учебна година стартира в школото с родителска среща, на която е заявено от страна на родителите, че ако в учебното заведение бъдат записани 12-те деца от бежанския лагер, те ще отпишат своите от училище в Калище.