2 270 първолаци пристъпват училищния праг в областта днес
2 270 първолаци пристъпват училищния праг в областта днес / Darik News, архив

2 270 първолаци пристъпват училищния праг в областта днес. Те са разпределени общо в 105 паралелки. В Община Хасково броят на първокласниците е 907.

От тази учебна година училищата в областта са с две по-малко, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Хасково. Закрито е началното училище в стамболовското село Поповец. В него е имало само 12 ученици и по решение на Общинския съвет и със становище на Инспектората е закрито от тази учебна година. В Димитровград са слети двете професионални гимназии - по химични и хранителни технологии и бившият минен техникум - в една професионална гимназия с името „Проф. д-р Асен Златаров“.

431 са първокласниците в община Димитровград, които за първи път днес прекрачват училищния праг. 21 са паралелките с първокласници в общинските училища. Тържествата, с които ще открият днес новата учебна година, са с начален час 9.30 ч. Кметът Иво Димов ще открие учебната година в СОУ "Любен Каравелов", а заместниците му Яшо Минков и Светослав Стойков ще гостуват в ПМГ"Иван Вазов" и ЕГ "Д-р Иван Богоров". Секретарят на общината Венета Стоименова изпраща първокласник в ОУ "Пенчо Славейков". Синът й Калоян е сред 105-те първокласници там. В ОУ"Алеко Константинов" гост ще бъде началникът на отдел "Хуманитарни дейности, международно сътрудничество и програми" Антоанета Шаркова, информират от общинската администрация в Димитровград.

4 359 са учениците в общината за учебната 2014/2015 г. Те са разпределени в 202 паралелки.

Най-много- 733 са учениците в ОУ „Пенчо Славейков”, разпределени в 34 паралелки, 5 от които първокласници със 105 деца. 115 първокласници формират 5 паралелки и в ОУ „Алеко Константинов”, където учениците са общо 673 в 29 паралелки. В СОУ „Любен Каравелов” посрещат днес 586 ученици в 27 паралелки, 3 от които първокласници с 67 деца. По един са класовете първокласници в СОУ „Васил Левски” и основните училища в град Меричлери, кв. Черноконево и селата Ябълково, Крепост и Радиево, две- в кв. Изгрев. Най-малко- 119 са тази учебна година децата в училището на село Крепост.

 

Единствената вече професионална гимназия в Димитровград „Проф. д-р Асен Златаров” днес отваря врати за 274 ученици в 13 паралелки. ПМГ „Иван Вазов” сформира 20 паралелки за 490 ученици, а ЕГ „Д-р Иван Богоров”- 12 класа с 308 ученици.