Новият иракски премиер нареди да спре обстрелът на населени места
Новият иракски премиер нареди да спре обстрелът на населени места / снимка: БГНЕС, архив

Иракският премиер Хайдер ал Абади съобщи днес, че е наредил на въоръжените сили да престанат да обстрелват градове и населени места, контролирани от екстремистката групировка "Ислямска държава", за да се предпази мирното население, предаде ДПА, позовавайки се на телевизия Ал Сумария. Премиерът каза, че е наредил това преди два дни. "Не искаме да има повече невинни жертви", заяви той на пресконференция в Багдад.

Ал Абади, който встъпи в длъжност тази седмица, обеща да работи за възвръщане на доверието на сунитските племенни лидери, които обвиняват предишния премиер Нури ал Малики, че носи вина за възхода на "Ислямска държава", тъй като е дискриминирал сунитите.

Специалният представител на генералния секретар на ООН за Ирак Николай Младенов приветства решението на иракския премиер, който е и главнокомандващ въоръжените сили, съобщи Мисията на Обединените нации за подпомагане на Ирак (ЮНАМИ).

Ирак е изправен пред хуманитарна катастрофа от голям мащаб, много бързо се увеличава броя на вътрешно разселените хора. Този проблем трябва да бъде решен, зачитайки правата на човека, се посочва в изявление на Младенов. Защитата на цивилните и гарантирането на тяхната безопасност е от първостепенно значение за ООН, добавя той и отбелязва, че от самото начало на кризата ООН работи неуморно за оказване на хуманитарна помощ на бежанците.

Източник: БТА