Хуманитарна гимназия се присъeдинява към инициативата Помощ вместо цветя”
Хуманитарна гимназия се присъeдинява към инициативата Помощ вместо цветя” / Дарик Добрич

Учителите от Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Добрич се присъединяват към инициативата "Помощ вместо цветя", съобщи за Дарик директорът на учебното заведение Тодор Георгиев. Идеята парите, предвидени за цветя на учителите в първия учебен ден, да се даряват за пострадалите от наводненията беше лансирана първоначално от шуменското училище "Сава Доброплодни". Учителите от добричката гимназия подкрепят тази инициатива и на 15 септември там ще има две касички, в които ще се събират дарения. Очакваме само за учителите на първи клас да се направи изключение, за да не разваляме празника на първоласниците, посочи Георгиев. Той разказа, че група родители от трети клас, където има пострадало дете, вече са се организирали самостоятелно и ще дарят средства на семейството на третокласника. Добре е да се помага, време е да помислим и за хората, които пострадаха след нас, коментира Георгиев.

Хуманитарна гимназия, която беше наводнена при бедствието през юни, е напълно готова за новата учебна година, увери Тодор Георгиев. Той припомни, че на 20 юни училището беше залято и водата в приземния етаж достигна до два метра. Благодарение на навреме получената финансова подкрепа и труда на много доброволци сградата е почистена и ремонитрана. Бедствието ме убеди, че добрината и благородството съществуват, каза Георгиев и благодари на десетките ученици, родители, учители и доброволци от цялата страна, помогнали за разчистване на гимназията в дните на бедствието.

За преодоляване на щетите получихме 120000 лева целева помощ от правителството в оставка, община Добрич ни помогна с 10000 лева, от застрахователната компания получихме около 7000 лева, училище от Правец ни изпрати почистващи материали за около 300 лева, разказа Георгиев. Гимназията е получила и 3000 лева анонимно дарение от фирма.

Около 13000 лева, събрани на традиционния благотворителен бал на училището, също са използвани за ремонтни дейности. За преодоляване на щетите от бедствието и за обогатяване на училищната база от бюджета на гимназията са отделени 25000 лева.

Междувременно са събрани над 2000 лева в помощ на пострадалите от наводнението ученици от Хуманитарна гимназия. Още през юни учителският колектив е започнал да събира пари за нуждаещите се деца, постъпили са две дарения от българи, живеещи в Германия и САЩ, служители на съда в Добрич са осигурили ваучери за учениците. С набраните средства ще бъдат купени дрехи, учебници и помагала за над 20 деца, пострадали при бедствието. 7 от възпитаниците на гимназията ще получат учебници и помагала, дарени от издателства на училищна литература по молба на кмета на Добрич. Георгиев уточни, че гимназията ще помогне и на социално слаби ученици, които също се нуждаят от финансова подкрепа.

На 15 септември Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" ще посрещне 880 ученици, с 33 деца повече от миналата година. 118 са първокласниците, които ще влязат в ремонтирани класни стаи с ново обзавеждане.