САЩ въведоха нови санкции срещу руски компании заради обстановката в Украйна
САЩ въведоха нови санкции срещу руски компании заради обстановката в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

САЩ въведоха днес нови санкции срещу Русия във връзка с обстановката в Украйна, обяви финансовото министерство на най-голямата икономика в света, цитирано от ИТАР-ТАСС и АП.

В новия списък е включена руската Сбербанк. Затегнати са и наказателните мерки срещу Банката на Москва, Газпромбанк, Росселхозбанк, Внешекономбанк и ВТБ. Освен това се блокират активи на следните пет отбранителни компании - Митищинский машиностроителен завод, Машиностроителний завод "М.И. Калинин", Алмаз-Антей, Научно-исследователский институт приборостроения (НИИП). В списъка на новите санкции е включена и компанията Долгопрудний исследователско-произведствений комплекс.

Въведените санкции забраняват износ на стоки, услуги и технологии в подкрепа на руски проекти за добив на петрол на дълбоководни участъци, арктическия шелф или шистови пластове за пет руски енергийни компании: Газпром, Газпром нефт, Лукойл, Сургутнефтегаз и Роснефт. Затегнати са условията за достъп до чуждестранно финансиране на компаниите Газпром нефт и Транснефт.

Санкции са въведени и срещу корпорацията Ростех, посочва ИТАР-ТАСС. Западът продължава да налага санкции срещу Москва въпреки крехкото прекратяване на огъня между Украйна и проруските сепаратисти, отбелязва АП.

Малко по-късно министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лу потвърди, че въведени днес нови санкции срещу Русия могат да бъдат спрени, предаде ИТАР-ТАСС.

"Изключително важно е Русия да работи с Украйна и другите международни партньори в търсенето на трайно уреждане на конфликта", каза Лу. Той допълни, че ако Русия следва такава политика, то новите санкции могат да бъдат прекратени. Ако обаче вместо това Москва предпочете да продължи да нарушава международното право, разходите ще нарастват, подчерта финансовият министър на САЩ.

Източник: БТА