Новите санкции подкопават мирния процес в Украйна, смята Путин
Новите санкции подкопават мирния процес в Украйна, смята Путин / снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че новият пакет западни санкции срещу Русия на практика подкопава мирния процес в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

"Що се отнася до санкциите, които бяха въведени днес или вчера, то всичко това изглежда странно, даже на този фон (мирния процес) да се използват санкционни механизми", отговори Путин на журналистически въпрос. Руският президент каза, че наскоро се са договорил по телефона с украинския му колега Петро Порошенко за "прехвърляне в мирно русло" на конфликта в Украйна, и после мирният процес е започнал, което се е отразило положително на украинския югоизток. "Не разбирам с какво са свързани тези поредни санкционни стъпки", заяви Путин и предположи, че "на някого не се харесва мирният сценарий".

Той изрази мнение, че разширяването на списъка на ЕС за визова забрана с имената на още руски чиновници няма да нанесе голяма вреда на Русия. "Колкото по-малко наши длъжностни лица и ръководители на големи компании пътуват някъде по чужбина и повече се занимават с текущите дела, толкова по-добре", каза Путин.

Той добави, че това се отнася и за депутатите от Държавната дума, които "трябва по-често да общуват с избирателите си, а не да си пекат търбуха някъде по чуждестранните курорти", съобщи ИТАР-ТАСС.

Владимир Путин заяви още, че ще се съгласи с налагането на нови ответни санкции срещу Запада, само ако те бъдат от полза за руските производители. "Ако правителството стигне до извода, че някои стъпки съответстват на интересите на нашата икономика, тогава ще правим това", каза той пред журналисти.

Същевременно Путин добави, че Русия няма да отвръща на санкциите единствено с цел да отмъсти и при това сама да понесе щети.

Източник: БТА