Възобновяват протестите срещу проучванията и добива на шистов и въглищен газ
Възобновяват протестите срещу проучванията и добива на шистов и въглищен газ / netinfo

Нoви протести срещу проучването и добива на въглищен и шистов газ в България ще бъдат организирани следващата седмица в Шумен. Това съобщиха на пресконференция по-рано днес от Граждански комитет срещу добива на въглищен и шистов газ. Красимир Вардиев заяви, че исканията на гражданите не са политически, той призова всички политици да заемат публична позиция дали са за или против добива на шистов газ.

„Не желаем да бъдем опитно поле нито на руснаци, нито на американци, нито на евросъюза, защото се оказа, че парите зад консорциума, който желае да добива газ в Североизточна България идват и от трите места", подчерта Вардиев. По думите му, освен нови протести в Шумен ще бъда стартирана и подписка с ясното искане да не се допуска проучването и добиването на газ по методи, които представляват риск за околната среда. Вардиев призова още и православната църква да излезе със становище по въпроса.

„Като гражданин смятам ,че не е редно най-плодородната част от страната ни да е опитно поле за чужди компании, това е нашата земя и не е редно да се отнасяме така с нея", допълни студентът по урбанизъм Елена Стоянова.

Петромира Жендова обясни за някои от рисковете, които крият проучванията и добива за шистов и въглищен газ. По думите й, неконвенционаните методи крият сериозна заплаха за подпочвените води, тъй при метода за хидравличен удар се използват много канцерогенни химикали и тежки метали.

Студентът по „Археология" от ШУ „Епископ Константин Преславски" заяви, че в Североизточна България живеят около 1,2 млн. души, които са застрашени от последиците при евентуален добив на шистов и въглищен газ. „Гаранциите, които корпорациите дават, че видите ли, това било безвредно и безопасно не струват и пет пари", подчерта той. Той също заяви, че подпочвените води ще бъдат замърсени.