Откъде идва понятието „съребрена линия и има ли общо с ребрата?
Откъде идва понятието „съребрена линия и има ли общо с ребрата? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва понятието „съребрена линия" и има ли общо с ребрата?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ребрата са замесени. Всъщност съребрената линия е един от най-малоумните термини, който можем да използваме законодателно. Сега ще разясним защо. Линиите на родственост са две - пряка и непряка, тоест косвена. Косвена идва от кос, тоест наклонен, а не от кост. Правим това уточнение, защото кост, costa на латински значи ребро. Обаче в случая не става дума за някаква синтактична грешка. Пряката родствена линия е от създател към създание. Тоест когато роднините произхождат един от друг - дядо, баща, син. Ето ви пряка линия. Непряката или съребрената родствена линия е, когато роднините произхождат от общ създател, но не произхождат един от друг. Например двама братя или децата на двама братя, тоест братовчедите, племенниците и така нататък. Това е съребрена линия.

Подобно на ребрата, които произхождат от гръбнака, съребрието представлява успоредни представители с обща основа. Думата е стара, славянска. Оттам и съребрената линия, подобно на ребрата. С ребра ние сме свикнали да обясняваме гънки върху нещо общо - ребра на радиатор, оребрени корнизи, оребрени презервативи. Обаче реброто е възможно най-неподходящия обект, върху който да базираш родственост, поради простата причина, че Ева произхожда от реброто на Адам. Тоест излиза, че той е неин пряк творец. Господ не ги прави еднакви, затова вече сме говорили. Обаче те нито са брат и сестра, нито са баща и дъщеря. И макар да са създания на един и същ творец, всъщност едното произхожда от другото.

Ето как реброто става много сложен механизъм за определяне на родствена линия. Адам и Ева роднини по съребрена линия ли са, щом споделят едно ребро или са по пряка, щом от реброто на единия е направен другият. А и само Ева е направена от ребро. За никой друг в човешката история на се казва, че е от ребро. Например никой не казва, че тези братя са от едно ребро. Не, те са ребра от едни гръбнак, което ги прави съребрие, роднини по съребрена линия. Една скоба. Защо е необходимо определянето на родствена линия - пряка или съребрена. Най-вече на сексуална основа. Всички култури под някаква форма имат табу на връзките между преки родственици. Табу на инцеста. Що са отнася до непреките, там нещата стават страшни. Дори в традиционно консервативния Стар завет, Аврам се жени за Сара, която му е сестра, от един баща са.

Днес това е недопустим инцест, но как да си обясним, че е в библията. Там има няколко случая на доста странни инцестни връзки, които самата библия по-късно отрича. Например в Битие е описана сватбата на Аврам и Сара, а във Второзаконието се казва, че човек не бива да ляга със сестра си, дъщерята на баща си. По религиозна причина е много важно да се знае кой с кого може да ляга. И днес едно от местата, където се говори за съребрена линия са църковните разпоредби за брак, макар че Адам и Ева си лягат, въпреки съребрената им линия или пък май не беше съребрена, беше пряка. При всички положения не биваше да си лягат, нали. Но тогава пък нямаше да можем да обсъждаме термини като съребрена линия.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук