Oбама почете с минута мълчание жертвите на атентатите от 11 септември
Oбама почете с минута мълчание жертвите на атентатите от 11 септември / Guliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама запази минута мълчание в Белия дом в памет на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес.

Броени часове, след като обяви стратегията си за борба срещу "Ислямска държава" Барак Обама, първата дама Мишел Обама, вицепрезидентът Джо Байдън и членове на персонала на Белия дом се събраха на Южната морава, за да спазят минута мълчание в памет на загиналите близо 3000 души в атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона във Вашингтон, извършени точно преди 13 години.

След това Обама присъства на възпоменателна церемония в Пентагона, предаде Франс прес.

"Нека си спомним за онези, които изгубихме преди 13 години и които оплакваме и днес", каза Обама на церемонията в министерството на отбраната.

"Нека също така си спомним и за онези, които продължават да се сражават извън нашите граници и за онези, които бдят над нашата територия", добави президентът.

"Онези, които преди 13 години искаха да ни разделят, напротив станаха свидетели на нашето обединение", добави президентът.

Възпоменателна церемония има и в Ню Йорк, на мястото където едно време се издигаха кулите близнаци. Близки на жертвите четат имената на загиналите. Четенето се прекъсва на четири пъти в минутите, в които преди 13 години терористи блъснаха в кулите близнаци два пътнически самолета, после разбиха един в Пентагона, а накрая четвърти, пилотиран от тях самолет, падна в щата Пенсилвания.

За първи път церемонията в Ню Йорк е под егидата на новия кмет на града Бил де Блазио, наследил на поста Майкъл Блумбърг.

Днес във Вашингтон и в Ню Йорк в памет на жертвите отпреди 13 години знамената на учрежденията са свалени наполовина.

Източник: БТА