Германия и Великобритания няма да участват във въздушни удари срещу ИД
Германия и Великобритания няма да участват във въздушни удари срещу ИД / снимка: БГНЕС

Външните министри на Германия и Великобритания Франк-Валтер Щайнмайер и Филип Хамънд заявиха на среща в Берлин, че страните им няма да участват във въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия, предаде Ройтерс.

Щайнмайер заяви, че от Германия не е било поискано да участва във въздушните удари и няма да се включи в тях. "За да съм съвсем ясен - от нас това не е искано и няма да го правим", каза той.

Хамънд заяви, че Великобритания "изцяло подкрепя подхода на САЩ за образуване на международна коалиция" срещу групировката "Ислямска държава", която той определи като "варварска", и посочи, че страната му не изключва никакви варианти как да помогне на такава коалиция.

На въпрос след срещата с Щайнмайер за предложението на президента на САЩ Барак Обама за въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия Хамънд обаче отговори: "Нека бъда ясен: Великобритания няма да участва в никакви въздушни удари в Сирия. Вече водихме тази дискусия в парламента ни миналата година и няма да преразглеждаме тази позиция."

Хамънд отбеляза, че правната среда и военната ситуация в Сирия и Ирак са твърде различни.

Източник: БТА