Варненец направи безплатна зона за ремонт на колелета, крадат го (СНИМКИ)
Варненец направи безплатна зона за ремонт на колелета, крадат го (СНИМКИ) / Александър Коларов
Варненец направи безплатна зона за ремонт на колелета, крадат го (СНИМКИ)
74754
Варненец направи безплатна зона за ремонт на колелета, крадат го (СНИМКИ)
  • Варненец направи безплатна зона за ремонт на колелета, крадат го (СНИМКИ)

Безплатна зона за ремонт на велосипеди и отдих на преминаващите колоездачи направи варненецът Пламен Георгиев. Първият във Варна велокът е изграден изцяло с лични средства и е по западен образец. Намира се до градинката на ул. „Цани Гинчев“.

Всичко започва преди половин година, когато управителят на магазин за велосипедни принадлежности - Пламен Георгиев решава да облагороди пространството пред търговския обект. Тъй като на тротоара пред магазина редовно паркират автомобили, той поставя две саксии, колчета и пейка.

Въпреки недоволството на хората от района, които са свикнали да паркират на тротоарните площи и няколко пъти събарят саксиите, Пламен не се отказва. Напротив - както сам казва това го амбицира и започва изграждането на велосипеден кът.

Велосипедният кът е така разположен, че да не пречи на движението на пешеходците. Постепенно Пламен монтира две стоянки за паркиране на колелета, боядисва саксиите в морски мотиви, поставя чадър и кафемашина. Преди по-малко от месец изгражда и единствената в България безплатна велоремонтна стоянка.

На стоянката са закрепени различни инструменти  - отвертки, гаечен ключ и др. Така всеки, който спре за почивка, може да поправи някой дефект по своя велосипед. Пламен сподели, че идеята е дошла от негов приятел, който отдавна е обмислял как и къде да постави подобна стоянка.

Въпреки че Пламен призовава всички, които имат намерение да откраднат някой от инструментите или части от помпата, да се свържат с него и той ще им предостави необходимите части безплатно, вече няколко пъти се е случвало да се открадне накрайникът на вградената помпа. Срещу крадците не помага и поставената камера.

„Гледахме записите и се оказа, че една жена е взела накрайника. Не знам за какво може да и послужи. Смених го, като купих още един за резерва и сложих бележка, на която написах, че е по-добре жената да вземе резервната и да ме потърси, отколкото да разваля помпата”, обясни Георгиев.

Следващото подобрение на велокъта, което той обмисля да направи, е да изрисува фасадата на първия етаж на къщата, на която е прикрепена велоремонтната стоянка. Той е получил съгласие от собствениците на имота, като идеята му е да се нарисува морски колоездачен пейзаж, който да привлича вниманието на минаващите в близост.