Обама: САЩ няма да се поколебаят да атакуват Ислямска държава
Обама: САЩ няма да се поколебаят да атакуват Ислямска държава / снимка: Guliver/Getty Images

САЩ няма да се поколебаят да атакуват бойците на джихадистката организация "Ислямска държава" в Сирия и няма да допуснат те да намерят сигурно убежище, заяви американският президент Барак Обама в пряко излъчвано телевизионно обръщение към нацията, цитирано от световните агенции.

Обръщението на президента имаше за цел да обяви стратегията на САЩ за противодействие на заплахата от възхода на "Ислямска държава" в Близкия изток.

Групировката постави под свой контрол части от Сирия и Ирак и обяви там създаването на "ислямски халифат".

"Ясно дадох да се разбере, че ще преследваме терористите, които заплашват нашата страна, където и да се намират", каза президентът. "Това означава, че няма да се поколебая да предприема действия срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ, предишното име на "Ислямска държава"), както и в Ирак", допълни той, цитиран от Ройтерс.

"Нашата цел е ясна: ние ще отслабим и в крайна сметка ще унищожим ИДИЛ чрез обхватна и последователна антитерористична стратегия", обяви президентът на САЩ. Стратегията ще съдържа систематична кампания от въздушни удари, сътрудничество с иракското правителство и хуманитарна подкрепа на населението.

Вторият елемент от стратегията ще бъде увеличаването на подкрепата за силите, които се борят с терористите на място. В Ирак ще бъдат изпратени още 475 американски военни, които ще подпомагат с обучение, разузнаване и екипировка иракската армия и кюрдските сили пешмерга в борбата с терористите и ще гарантират сигурността на американските дипломатически сгради. В страната вече има над 1000 души американски военен персонал. Действията на САЩ в борбата срещу ислямистите не предвиждат изпращане на американски части за сухоземни сражения, подчерта американският президент. Обама възнамерява да разшири списъка с целите на въздушните удари срещу позиции на ислямистите в Ирак. Той даде разрешение за нанасяне на въздушни удари в края на август.

САЩ не могат да разчитат на сегашното правителство в Сирия при осъществяването на своята стратегия за борба с ислямистите, смята Барак Обама. Той допълни, че сегашните власти в Дамаск тероризират собствения си народ и че те никога няма да възстановят изгубената си легитимност. Президентът поднови искането си към Конгреса за допълнителни правомощия и финансови ресурси за тренировка и екипиране на бойците от сирийската опозиция, която според него е най-добрата противотежест на екстремистите.

"Това не е само наша битка. Американската мощ може да промени нещата, но не можем да заместим иракчаните в това, което те сами трябва да направят, нито можем да заемем мястото на арабските ни партньори в обезопасяването на региона", посочи Барак Обама. Той обяви, че САЩ ще застанат начело на "широка коалиция", която да отблъсне терористичната заплаха на джихадистите. След две седмици американският президент ще председателства среща на Съвета за сигурност на ООН и ще опита да мобилизира допълнителна подкрепа от международната общност.

Според Обама най-големите заплахи за сигурността на САЩ идват от Близкия изток и Северна Африка, където радикални групировки използват тежката ситуация за собствени цели.

"ИДИЛ не е "ислямска" организация. Никоя религия не оправдава убийството на невинни хора, а по-голямата част от жертвите на ИДИЛ бяха мюсюлмани", заяви американският президент. Той подчерта, че въпреки декларациите си, "Ислямска държава" не е и държава, а групировка, свързана с Ал Каида в Ирак, която се е възползвала от конфликта в Сирия, за да завладее територии. "ИДИЛ е терористична организация - просто и ясно. Тя няма друга визия, освен клането на всички, които стоят на пътя й", заяви Барак Обама.

Той подчерта бруталността на организацията и спомена двамата американски журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, които бяха убити от нейни бойци.

Не са установени конкретни заговори за нападение на САЩ от страна на ислямистите, но техните лидери заплашиха Америка и нейните съюзници, мотивира стратегията си американският президент.

Източник: БТА