Откриха нов Общностен център във Враца
Откриха нов Общностен център във Враца / Община Враца

Нов общностен център отвори врати днес във Враца. Центърът бе изграден по проект „СТИМУЛ - социални, трайно интегрирани, местни услуги за личността" на Община Враца. В него ще се предоставят социални услуги на деца от 0 до 7 години и техните семейства. Финансиран е по проект за социално включване от Световната банка, съгласно споразумение за финансиране между Министерство на труда и социалната политика и Община Враца. Стойността му е малко над 1 милион лева, като от тях 955 000 лв. са от МТСП, а съфинансирането от общинския бюджет е близо 60 000 лева.

„Използвам това тържествено откриване, за да благодаря на Министерството на труда и социалната политика и на фирмите, които осъществиха строителните дейности и превърнаха тази сграда в уютно и спокойно място за децата от целевите групи. Искам да пожелая успех на педагогическата колегия, на медицинските специалисти - да постигнат очакваните резултати, поставени в проекта, като един устойчив модел на социална местна политика!" - каза кметът инж. Николай Иванов.

На церемонията присъстваха също зам.-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова, зам.-областният управител Иван Даков, и.д. председател на общинския съвет Златка Карамелска, Митонка Червеняшка - началник на отдел в Регионалния инспекторат по образование, кандидати за народни представители и граждани.

„Радвам се, че съм тук сред вас, за да дадем заедно старта на новата социална услуга в община Враца. Искам да подчертая доброто сътрудничество между екипа на МТСП и Община Враца в реализирането на проекти със социална значимост. Убедена съм, че този център ще бъде един от ярките примери не само за добро сътрудничество между институции, държавни и местни власти, но и за предоставяне на услуги и подкрепа за децата и семействата им" - подчерта зам.-министър Спаска Петрова.

От 13 август до днес в Общностния център бе предоставяна първата социална услуга - „Допълнителна подготовка за равен старт в училище". Създадена бе група за лятно училище на 14 деца, на които предстои постъпване в първи клас. Посещавайки лятното училище, децата имаха възможност да доразвият или съхранят придобитите когнитивни и социални умения преди да постъпят в училище.

Основните дейности целяха преодоляване на затруднения в изучаването на български език, по-успешно адаптиране към училищната среда и мотивиране на родителите децата им да имат равен старт при постъпване в училище. За успешното завършване днес малчуганите получиха грамоти, които им бяха връчени лично от кмета инж. Николай Иванов. Водосвет за здравето на всички присъстващи отслужи свещеник Николай Костадинов.

Проектът  е финансиран по Проекта за социално включване от МБВР (Световна банка), съгласно Споразумение за финансиране №РД09-47/31.05.2011 г. между Министерство на труда и социалната политика и Община Враца.

Основната цел на проекта е утвърждаване на устойчив модел на социална местна политика, консолидираща услуги и ресурси в Общностен център за деца от 0 до 7 години и техните семейства в община Враца. Стартът на проекта бе даден на 15.09.2011 г.