Забраниха неконвенционалните методи при търсене на газ във Вранино
Забраниха неконвенционалните методи при търсене на газ във Вранино / Дарик Добрич

Министерството на околната среда и водите внесе още едно условие в решението за съгласуване на проекта на американската компания "Парк Плейс Енерджи" за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на блок „1-11 Вранино” в Добруджа. Решението е допълнено за по-голяма сигурност на гражданите, посочват от ведомството.

В документа са внесени допълнителни условия, с които "категорично се изключва възможността от използване на незаконосъобразни/неконвенционални методи за проучване и търсене на нефт и природен газ от страна на възложителя". Изисква се още фирмата да предостави информация и данни за общия ефект от отделните дейности в тяхната съвкупност, по отношение на територията на блок "1-11 Вранино", подземните водоносни пластове и защитените зони.

Министерството на околната среда прецизира подписаното Решение за съвместимост на работния проект и годишния проект за 2014 г. с изрична референция към съществуващия мораториум, посочват още от ведомството.

Оттам подчертават, че договорът за проучване на нефт и газ във Вранино е подписан между министъра на икономиката и енергетиката и "Парк Плейс Енержи Корп" през април тази година. Той е и единственият компетентен орган за издаване на разрешения за търсене и проучване на нефт и природен газ. Решението на МОСВ, с поставените задължителни за изпълнение условия в него, само гарантира изпълнението на проучвателните дейности в съответствие със законодателството по околна среда.

Забраната за използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в блок "Вранино" в Добруджа беше допълнена след гражданските протести, предизвикани от опасенията, че във Вранино ще се използва методът въглищна газификация. Допълнителното условие е внесено в документа по предложение на представители на "Зелените".