Обама е готов да нареди въздушни удари и по цели на ислямистите в Сирия
Обама е готов да нареди въздушни удари и по цели на ислямистите в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Барак Обама е готов да използва американски въздушни удари в Сирия в рамките на разширената си кампания срещу организацията "Ислямска държава", пише вестник "Вашингтон пост".

Изданието се позовава на неназовани източници, участвали в среща на Обама с външнополитически експерти, състояла се в понеделник.

Ако се стигне до нанасяне на удари по цели в Сирия, това ще е рязка промяна в стратегията на американския президент, който досега се стремеше да намалява американското военно присъствие в Близкия изток.

Няма обаче признаци, че наистина предстоят американски военни удари по цели в Сирия, подчертава "Вашингтон пост" и посочва, че вероятно първият етап в битката с "Ислямска държава" ще предвижда по-активни американски действия в Ирак в координация с международни и регионални партньори на САЩ.

Президентът на САЩ ще представи тази вечер стратегията си за борба с ислямистката организация, успяла да завладее територии в Сирия и Ирак, но не се очаква да съобщи подробности за плана си, отбелязва изданието.

Източник: БТА